Voće koje je najzdravije za jetru: Bori se protiv upale ovog organa

Morate da volite svoju jetru. Drugi po veličini organ u telu (iza vaše kože) naporno radi iza scene da bi vas održao u životu. Verovatno znate da je njegova primarna funkcija ispiranje toksina iz tela, ali takođe obrađuje hranljive materije iz hrane, filtrira krv i metaboliše lekove koje uzimate, skladišti glikogen, proizvodi hemikalije koje pomažu u zgrušavanju krvi, stvara žuč i pomaže u regulaciji šećer u krvi. Da, mnogo je.

Vidite, vaša jetra zaslužuje vašu pažnju i redovnu dozu najzdravijeg voća za dobro zdravlje jetre. Možda ste čuli za nealkoholnu bolest masne jetre. To je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta i pogađa jednu četvrtinu američke populacije, prema klinici Mejo. Nealkoholna bolest masne jetre nije povezana sa konzumacijom alkohola, ali je karakteriše zapaljenje jetre i može dovesti do iste štete uzrokovane teškom konzumacijom alkohola - ožiljaka na jetri poznatih kao ciroza. Nealkoholna bolest masne jetre je problem sa mastima. Depoziti masti formiraju se u jetri obično zbog prekomerne težine ili gojaznosti, visokog šećera u krvi i visokih triglicerida, masti u krvi. Izbegavanje rizika od ove bolesti znači da radite sve one stvari koje podržavaju zdravije tela u celini – gubitak težine, jedenje manje šećera, vežbanje i držanje nivoa holesterola pod kontrolom.


Jedna stvar koju danas možete učiniti da zaštitite svoju jetru je da jedete hranu koja se bori protiv upale jetre. Verovatno najbolje voće koje možete jesti za dobro zdravlje jetre su borovnice. "Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina: prirodnog pigmenta koji bobicama daje prekrasnu plavu nijansu", kaže dr Loren Manaker. "Podaci pokazuju da antocijanini mogu da se suprotstave oksidativnom stresu koji se može javiti u jetri i smanjiti upalu povezanu sa jetrom." Antocijanini se nalaze u koricama crvenog, ljubičastog i plavog voća; povrća; i zrna žitarica. Istraživanja pokazuju da je njihov sadržaj proporcionalan gustini boje. Dakle, borovnice, kupine, maline, brusnice, ribizle i jagode su svi dobri izvori antioksidansa – što je boja dublja i bogatija, to bolje.

Коментари