4 vrste voća su ubedljivo najbolje za zdravlje srca

Slatko, ukusno i dobro za vas? Dobijanje dnevne porcije voća je od suštinskog značaja ako ste zabrinuti za zdravlje srca.

Opservaciona studija iz 2020. pokazala je da je ishrana bogata voćem (i povrćem, naravno) za samo osam nedelja poboljšala krvne markere koji procenjuju naprezanje i oštećenje srca. Istraživači u Kini su proučavali preko pola miliona odraslih više od sedam godina i otkrili da su oni koji su jeli najmanje jednu porciju voća dnevno imali 40 odsto manji rizik od smrti uzrokovane srčanom bolešću od onih koji su jeli malo ili nimalo voća. Ovo su neki od najboljih plodova za zdravlje srca, prema nauci i stručnjacima.

1 Bobice


Sveže bobice su možda nezvanična maskota leta, ali vredi ih jesti tokom cele godine. "Bobice su odlične za zdravlje srca jer su bogate antioksidansima kao što su antocijanini, koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa i upale koje mogu igrati ulogu u razvoju srčanih bolesti", kaže dr Elisia Kartlidž. Dok sve bobice imaju hranljive materije korisne za srce, borovnice po rezultatima mnogih istraživanja koja dokazuju njihovu efikasnost u borbi protiv srčanih bolesti, imaju najviše pogodnosti za zdravlje srca. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition iz 2019. pokazala je da je konzumiranje samo jedne šolje borovnica dnevno tokom šest meseci povezano sa 15 odsto manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedno od ključnih jedinjenja koja štite srce u bobicama su antocijanini – grupa antioksidanata odgovornih za tamnocrvenu, plavu i ljubičastu boju u borovnicama i drugim bobicama.

2 Avokado


Sa fantastičnim ukusom i teksturom poput putera, teško je poverovati da je avokado zapravo voće. Ali ovo kremasto voće je vredan srčani saveznik. Avokado je odličan izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti koje mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola. "Jedna studija koja je pratila preko 100.000 ljudi više od 30 godina pokazala je da su oni koji su konzumirali najmanje dve porcije avokada nedeljno imali 16 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 21 odsto manji rizik od koronarne bolesti u poređenju sa onima koji nikada ili retko jedu avokado", objašnjava dr Lindzi Dženeiro. Samo polovina avokada ima preko šest grama vlakana i 12,6 grama nezasićenih masti koje su zdrave za srce.

3 Lubenica


Nijedan piknik ili ishrana za zdravlje srca nije potpuna bez činije sočne lubenice za jelo. "Lubenica prirodno sadrži citrulin, aminokiselinu koja može pomoći u širenju krvnih sudova, na kraju podržavajući zdrav krvni pritisak", kaže dr Lauren Manaker. Citrulin je prekursor azotnog oksida, hemikalije koja pomaže u širenju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska. Još jedan važan nutrijent koji lubenica sadrži je likopen, antioksidans odgovoran za prelepu crvenu nijansu u kriški lubenice. Dok mnogi ljudi povezuju likopen sa paradajzom, lubenica je mnogo bolji izvor ovog snažnog antioksidansa. Samo jedna i po šolja lubenice sadrži devet do 13 miligrama likopena, preko 40 odsto više od onog u paradajzu. Likopen može pomoći u smanjenju oštećenja slobodnih radikala koji bi inače mogli dovesti do srčanih oboljenja. Finski istraživači su proučavali preko 1.000 muškaraca srednjih godina i otkrili da oni sa najvišim nivoom likopena u telu imaju 55 odsto ​​manji rizik od moždanog udara od onih sa najnižim nivoom likopena.

4 Jabuke


"Jabuke su lak, prenosiv i pristupačan način za održavanje zdravlja srca jer su bogate rastvorljivim vlaknima zvanim pektin", objašnjava dr Keri Gabrijel. "Pektin je poznat po tome što blokira apsorpciju holesterola u crevima, a takođe podstiče vaše telo da koristi holesterol umesto da ga skladišti", dodaje dr Gabrijel. Jedno istraživanje je pokazalo da za svakih 25 grama iznutra belog voća kao što su jabuke i kruške, imamo osiguran 9 odsto manji rizik od moždanog udara. Jedna srednja jabuka od 180 grama ima četiri grama vlakana.

Коментари