3 stvari koje verovatno imate u kuhinji, a kancerogene su

 Da li ste se ikada osećali preplavljenim svim informacijama koje postoje o opasnostima određenih namirnica, pića i proizvoda za domaćinstvo? Nova istraživanja se stalno objavljuju sa nalazima koji pokazuju kako su ove potrepštine, od kojih svakodnevno zavisimo, napravljene od štetnih hemikalija i sastojaka, često nas ostavljajući da se zapitamo da li je bezbedno koristiti ili konzumirati ove stvari uopšte. Nažalost, ni prošla godina nije bila izuzetak kada su u pitanju nova naučna otkrića o opasnostima po zdravlje u našim domovima. U stvari, tri uobičajena predmeta koje ćete naći u svojoj kuhinji povezana su sa rakom tokom 2022.

Naravno, ovo postavlja mnoga pitanja: koliko su ovi predmeti zapravo štetni? Da li ih se treba potpuno rešiti ili je umereno izlaganje i upotreba i dalje bezbedna? Konačno, koje su implikacije ovih naučnih otkrića danas i šire?

Nelepljivo posuđe


Veza između nelepljivog posuđa i našeg zdravlja se tokom godina pokazala kao komplikovana. Per- i polifluoroalkil supstance — ili PFAS — su sintetičke hemikalije koje se koriste u predmetima kao što su vodootporna odeća, proizvodi za čišćenje i neprijanjajuće posuđe. Poznato je da su ove supstance među glavnim katalizatorima brojnih zdravstvenih rizika povezanih sa nelepljivim tiganjima. U stvari, PFAS se ponekad naziva "zauvek hemikalijama" jer se veoma sporo vare i poznato je da zauvek ostaju u vašem telu i okolini. Prethodne studije su pronašle vezu između PFAS-a i stvari kao što su bolesti jetre i rak, ali veliki deo ovog istraživanja je sproveden na životinjama, što je ograničilo naše opšte razumevanje. Još jedna komplikacija sa proučavanjem efekata PFAS-a na rizik od raka je da mnogi drugi faktori mogu uticati na razvoj raka kod osobe, a izlaganje ljudi kancerogenim stvarima zarad istraživanja očigledno predstavlja mnoga etička kršenja. Zbog toga je razumevanje direktnog uticaja PFAS-a na zdravlje ljudi ostalo uglavnom neshvaćeno - to jest, sve dok nova studija nije objavljena u oktobru 2022. Ovo istraživanje je neverovatno značajno jer potvrđuje da postoji veza između PFAS i raka jetre. I ne samo to, već je koristio ljudske uzorke iz prethodno prikupljene krvi i tkiva preko 200.000 ljudi. Od ovih uzoraka, kod 50 je otkriveno da su razvili rak jetre. A kada su istraživači pogledali njihovu krv pre razvoja raka, otkrili su visoke nivoe PFAS. Prema saopštenju za javnost o studiji Keck School of Medicine USC, učesnici u prvih 10 odsto onih koji su bili izloženi PFAS-u imali su 4,5 puta veću šansu da razviju rak jetre od onih koji su bili u donjih 10 odsto. Dakle, kako sve ovo utiče na vas i vaše buduće poduhvate prevrtanja omleta? Ubuduće, želite da prvo razmislite o tome kakvu vrstu posuđa koristite pre nego što počnete da kuvate. Da biste garantovali mnogo bezbednije iskustvo kuvanja, pogledajte da li postoji alternativa tiganju sa neprijanjajućim slojem, koja će vam biti podjednako korisna, kao što je tiganj od livenog gvožđa ili tiganj od nerđajućeg čelika.

Ultra obrađena hrana


Ne bi trebalo da bude iznenađenje da su dijete koje sadrže više ultra-prerađene hrane – recimo brza hrana, gazirana pića, pakovana peciva – povezane sa raznim zdravstvenim komplikacijama. Prethodna istraživanja su otkrila vezu između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Međutim, u avgustu 2022. objavljena je nova studija koja pokazuje potvrđenu vezu između ove hrane i kolorektalnog raka, posebno kod muškaraca.
Studija, koja je objavljena u British Medical Journalu, posmatrala je tri velike kohorte, koje su uključivale 3.216 slučajeva raka debelog creva. Među ovim slučajevima, oni koji su imali najveću potrošnju ultra-prerađene hrane imali su 29 odsto veće šanse da razviju rak u poređenju sa onima koji su konzumirali najmanju količinu ove hrane. Zanimljivo je da je veća potrošnja prerađenog mesa, morskih plodova i proizvoda od živine, kao i gaziranih pića, vodeći uzroci ovog povećanog rizika u poređenju sa drugim vrstama ultra-prerađene hrane. Takođe, iako je studija procenjivala i muškarce i žene, nikakva veza između ultra-prerađene hrane i kolorektalnog raka nije pronađena kod žena.

Glavni zaključci iz ovog istraživanja mogu se koristiti kao motivacija da pokušate da u svoju svakodnevnu ishranu uključite više celovite, neprerađene, pa čak i biljne hrane. Ovo ne znači da ne možete da uživate u svojim omiljenim obrađenim artiklima s vremena na vreme, ali ograničavanje vaše potrošnje može imati koristi za opšte zdravlje i potencijalno smanjiti rizik od raka.

Veštački zaslađivači


Često se predlaže da izaberete dijetni gazirani sok u odnosu na uobičajenu, kako biste smanjili dodatni unos šećera. Nažalost, istraživanje iz marta 2022. otkrilo je moguću vezu između veštačkih zaslađivača, poput onih koji se koriste u dijetalnim pićima, i povećanog rizika od raka. Studija, koja je objavljena u PLOS Medicine, proučavala je potencijalne efekte tri popularne vrste veštačkih zaslađivača koji izazivaju rak: aspartam, sukraloza i acesulfam-K, pri čemu su dijetalni gazirani sokovi i alternativne vrste šećera neke od najčešćih izvora ovih zaslađivača. Istraživači su otkrili da su od preko 100.000 odraslih Francuza, oni koji su konzumirali najveće količine ovih veštačkih zaslađivača imali 13 odsto veći rizik od razvoja raka, pri čemu su aspartam i acesulfam-K posebno doprineli najvećem riziku.
S jedne strane, stručnjaci kažu da se izbegava konzumiranje gaziranog zbog dodatog šećera. Međutim, s druge strane, studije poput ove ukazuju i na opasnosti dijetalnih pića. Za 2023. godinu, možda ćete imati koristi od traženja ravnoteže kada su u pitanju vaša omiljena pića. Ako svakodnevno pijete sokove, zamena ove navike dijetalnim gaziranim pićem može se pokazati kao problem za vaše zdravlje. Međutim, smanjenje potrošnje i uživanje u ovim pićima kao posebnoj poslastici s vremena na vreme može pomoći vašem opštem zdravlju, a da vam i dalje dozvoljava da pijete ono što volite.

Коментари