Mnogo se govori poslednjih godina o upali. Svi koji žele da izbegnu bol i dugoročne zdravstvene probleme su upozoreni na implikacije ovog zdravstvenog stanja, jer povećani nivoi upale mogu dovesti do raka, bolesti srca i drugih zdravstvenih problema ako se ignorišu. Iako zapaljenje može izazvati bezbroj problema, edukacija o načinima da se to spreči može napraviti veliku razliku. Jedno mesto za početak je saznanje koja pića mogu da pogoršaju upalu.
Prema Klivlendskoj klinici, određene namirnice poput konzerviranog mesa, pržene hrane, slatkih poslastica i drugih rafinisanih ugljenih hidrata mogu izazvati lošije markere hronične upale. Iako je hrana generalno loše ocenjena kada je u pitanju izazivanje upale, istina je da pića takođe mogu dovesti do ovog stanja. Na primer, pošto je ishrana sa visokim sadržajem šećera povezana sa većim nivoom upale, konzistentno ispijanje slatkih napitaka poput gaziranih pića, voćnih napitaka i kafe zaslađene šećerom može imati upalne efekte na vaše telo.
Slatka kafa
"Iako istraživanja sugerišu da bi kafa sama po sebi mogla da ima blagotvorne efekte na upale zbog svojih biljnih jedinjenja i sadržaja polifenola, ono što stavite u svoju kafu moglo bi da bude protivteža dobrom", kaže doktorka Ejmi Gudson. "Mnoge kafe i pića sa veštačkom aromom kafe su puna šećera iz sirupa i drugih dodataka kafi koji sadrže šećer. Ako pijete veliku količinu ovih pića svakog dana, možda ćete unositi više šećera nego što mislite! Da li ovakve zaslađene kafe štete ako se piju jednom nedeljno? Ne, ali dosledan unos dodatog šećera u napitke može."
Naučnici su shvatili da postoji veza između ishrane bogate rafinisanim šećerom i upale - posebno ako šećer dolazi iz zaslađenih napitaka. Tačnije, utvrđeno je da oni koji su konzumirali veće količine dodatog šećera imaju veći nivo markera zapaljenja u krvi.
Nažalost, ime govori sve, što znači da su ova pića puna šećera.
"Pića zaslađena šećerom poput slatkog čaja treba ograničiti koliko god je to moguće", kaže Gudson. "Vremenom, prekomerni unos dodatog šećera može doprineti hroničnoj upali, a mnoga pića zaslađena šećerom nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, što znači da vam zaista pružaju samo šećer i kalorije."
Slatki čaj
Nažalost, ime govori sve, što znači da su ova pića puna šećera.
"Pića zaslađena šećerom poput slatkog čaja treba ograničiti koliko god je to moguće", kaže Gudson. "Vremenom, prekomerni unos dodatog šećera može doprineti hroničnoj upali, a mnoga pića zaslađena šećerom nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, što znači da vam zaista pružaju samo šećer i kalorije."Prema studiji, ljudi koji su smanjili potrošnju slatkih pića uspeli su da smanje nivoe markera zapaljenja u krvi.
Коментари
Постави коментар