Može se sa sigurnošću reći da brza hrana ima ogromnu količinu negativnih nuspojava, pa i iako je pristupačna, može potencijalno da ugrozi vaše zdravlje ako se redovno konzumira. Kratkoročno, poznato je da ova hrana može da izazove skok šećera u krvi, poveća krvni pritisak i doprinese prejedanju. Dugoročno, dosledna konzumacija brze hrane može da dovede do povećanog rizika od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. A sada znamo da ova vrsta hrane može da doprinese i nealkoholnoj masnoj bolesti jetre (NAFLD). Nova studija otkrila je vezu između brze hrane i nealkoholne masne bolesti jetre, posebno kod onih koji su gojazni ili dijabetičari. Za učesnike studije sa gojaznošću ili dijabetesom, nivoi masti u jetri su se značajno povećali ako je petina njihove dnevne ishrane sadržala brzu hranu. Za one bez ovih stanja, ova ista količina brze hrane dnevno povećala je masnoće u njihovoj jetri za umerenu količinu. Drugim rečima, ako brza hrana zauzima najmanje 20 odsto vaše dnevne ishrane, to može da dovede do umerenog do ozbiljnog nakupljanja masti u jetri. Ovi nalazi su ključni jer, prema glavnom autoru studije Ani Kardašijan, ovo je jedna od prvih studija koja specifično povezuje brzu hranu i bolest masne jetre. Istraživači su prikupili svoje informacije iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani 2017–2018, u kojoj su posebno izvukli upitnike od 4.000 učesnika koji su uključivali merenje masne jetre. Zatim su uporedili zdravlje jetre ovih ljudi sa redovnom konzumacijom brze hrane. Nakon proučavanja 4.000 učesnika, autori su otkrili da 52 odsto povremeno konzumira bar malo brze hrane, a 29 odsto tih potrošača dobija 20 odsto ili više dnevnih kalorija iz brze hrane. Zanimljivo je da su potrošači brze hrane koji su unosili ovu hranu kao najmanje jednu petinu svojih kalorija bili jedini učesnici istraživanja koji su primetili povećanje masti u jetri. Nažalost, previše masti uskladišteno u vašoj jetri može dovesti do nealkoholne bolesti masne jetre, ali kako tačno brza hrana dovodi do viška masti u jetri? Odgovor leži u trans mastima. Transmasne kiseline doprinose većoj količini masti uskladištenoj u jetri. Ova vrsta masti je ono što ćete naći u margarinu, mnogim smrznutim picama, prerađenim pekarskim proizvodima i brzoj hrani, a često se nazivaju "delimično hidrogenizovana ulja", pa se pripazite takve hrane.
Može se sa sigurnošću reći da brza hrana ima ogromnu količinu negativnih nuspojava, pa i iako je pristupačna, može potencijalno da ugrozi vaše zdravlje ako se redovno konzumira. Kratkoročno, poznato je da ova hrana može da izazove skok šećera u krvi, poveća krvni pritisak i doprinese prejedanju. Dugoročno, dosledna konzumacija brze hrane može da dovede do povećanog rizika od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. A sada znamo da ova vrsta hrane može da doprinese i nealkoholnoj masnoj bolesti jetre (NAFLD). Nova studija otkrila je vezu između brze hrane i nealkoholne masne bolesti jetre, posebno kod onih koji su gojazni ili dijabetičari. Za učesnike studije sa gojaznošću ili dijabetesom, nivoi masti u jetri su se značajno povećali ako je petina njihove dnevne ishrane sadržala brzu hranu. Za one bez ovih stanja, ova ista količina brze hrane dnevno povećala je masnoće u njihovoj jetri za umerenu količinu. Drugim rečima, ako brza hrana zauzima najmanje 20 odsto vaše dnevne ishrane, to može da dovede do umerenog do ozbiljnog nakupljanja masti u jetri. Ovi nalazi su ključni jer, prema glavnom autoru studije Ani Kardašijan, ovo je jedna od prvih studija koja specifično povezuje brzu hranu i bolest masne jetre. Istraživači su prikupili svoje informacije iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani 2017–2018, u kojoj su posebno izvukli upitnike od 4.000 učesnika koji su uključivali merenje masne jetre. Zatim su uporedili zdravlje jetre ovih ljudi sa redovnom konzumacijom brze hrane. Nakon proučavanja 4.000 učesnika, autori su otkrili da 52 odsto povremeno konzumira bar malo brze hrane, a 29 odsto tih potrošača dobija 20 odsto ili više dnevnih kalorija iz brze hrane. Zanimljivo je da su potrošači brze hrane koji su unosili ovu hranu kao najmanje jednu petinu svojih kalorija bili jedini učesnici istraživanja koji su primetili povećanje masti u jetri. Nažalost, previše masti uskladišteno u vašoj jetri može dovesti do nealkoholne bolesti masne jetre, ali kako tačno brza hrana dovodi do viška masti u jetri? Odgovor leži u trans mastima. Transmasne kiseline doprinose većoj količini masti uskladištenoj u jetri. Ova vrsta masti je ono što ćete naći u margarinu, mnogim smrznutim picama, prerađenim pekarskim proizvodima i brzoj hrani, a često se nazivaju "delimično hidrogenizovana ulja", pa se pripazite takve hrane.
Коментари
Постави коментар