Sok može da bude ukusan i osvežavajući način da unesete određene hranljive materije koje su potrebne vašem telu koje možda ne dobijate svakodnevno kroz hranu. Među mnogim prednostima ispijanja ovog napitka, zapravo postoje određene vrste sokova koji čak mogu pomoći u usporavanju procesa starenja.
Prvo, postoji važna razlika koju treba razumeti između vrsta sokova. Postoji mnogo sokova ili voćnih napitaka koji se kupuju u prodavnici koji su u suštini samo voćni koncentrat i dodat šećer. S druge strane, neki sokovi su 100 odsto prirodni i ne sadrže dodat šećer ili konzervans. Ovi potpuno prirodni sokovi su sorte koje želite da tražite kada je u pitanju zdravo starenje, posebno zato što su pića zaslađena šećerom - poput onih voćnih pića koja se kupuju u prodavnici koja se predstavljaju kao sok - povezana sa većim rizikom od gojaznosti, srčanih bolesti, dijabetes tipa 2, bolesti jetre i bolesti bubrega. Sokovi koji su zaista potpuno prirodni, 100 odsto voće ili povrće nude svoj jedinstveni sastav zdravstvenih beneficija, ali mi smo sakupili listu tipova koji imaju specifične antioksidante, vitamine i minerale koji su zdravi za čitav organizam i povoljno utiču na proces starenja.Sok od nara
Nar obiluje antioksidansima, poput polifenola, koji mogu pomoći u smanjenju upale, borbi protiv raka i smanjenju krvnog pritiska. Pored ovih prednosti, poznato je da nar ima jedinstven efekat na starenje ćelija vašeg tela. Posle 50. godine, vaše ćelije počinju da se bore sa recikliranjem mitohondrija, što direktno utiče na snagu vaših mišića. I ne samo to, već ako vaše telo nije u stanju da reciklira mitohondrije dovoljno brzo, one se mogu nagomilati i povećati rizik od ozbiljnih bolesti poput Parkinsonove. Dobra vest je da nar sadrži molekul koji mikrobiom vašeg creva pretvara u nešto što se zove urolitin A, jedinjenje koje može pomoći da vaš mitohondrijski proces bude zdravi. Međutim, važno je napomenuti da neki pojedinci možda imaju crevnu floru koja nije u stanju da stvori ovo jedinjenje, što znači da sok od nara ne bi imao mnogo efekta.Sok od šargarepe
Šargarepa sadrži brojne antioksidante koji mogu da poboljšaju vaše zdravlje kako starite. Na primer, šargarepa je bogata luteinom, za koji se zna da pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i mozga. Ovaj proizvod narandže je takođe bogat još jednim antioksidansom koji se zove beta karoten, koji je antioksidans koji vaše telo može da koristi da stvara vitamin A.
Ali, potencijalne zdravstvene koristi beta karotena ne prestaju tu, jer je jedna studija objavljena u otkrila da može imati sposobnost da pomogne u smanjenju rizika od raka prostate kod mlađih muškaraca.
Bez obzira da li ga volite ili mrzite, sok od cvekle je neosporno moćan napitak koji pomaže u usporavanju procesa starenja. Studija je otkrila da su oni koji su pili sok od cvekle imali izraženiji nivo specifične vrste bakterija koje pomažu u kognitivnom i vaskularnom zdravlju od učesnika koji su pili placebo piće. Ovi učesnici su takođe primetili pad krvnog pritiska nakon što su popili sok od cvekle. Rezultati ove studije su posledica visoke koncentracije nitrata u cvekli, koji pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova, a istovremeno poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite. Ovi efekti se odnose i na kuvanu cveklu i na sirovi sok od cvekle, ali utvrđeno je da sok od cvekle ima veći uticaj nego kada je kuvani oblik ovog korenastog povrća.
Sok od cvekle
Bez obzira da li ga volite ili mrzite, sok od cvekle je neosporno moćan napitak koji pomaže u usporavanju procesa starenja. Studija je otkrila da su oni koji su pili sok od cvekle imali izraženiji nivo specifične vrste bakterija koje pomažu u kognitivnom i vaskularnom zdravlju od učesnika koji su pili placebo piće. Ovi učesnici su takođe primetili pad krvnog pritiska nakon što su popili sok od cvekle. Rezultati ove studije su posledica visoke koncentracije nitrata u cvekli, koji pomažu u održavanju zdravih krvnih sudova, a istovremeno poboljšavaju kognitivne funkcije kako starite. Ovi efekti se odnose i na kuvanu cveklu i na sirovi sok od cvekle, ali utvrđeno je da sok od cvekle ima veći uticaj nego kada je kuvani oblik ovog korenastog povrća.
Коментари
Постави коментар