Mogu da nas koštaju zdravlja: Najgore navike koje praktikujemo kada unosimo tečnost

Imamo samo jedan mozak: sve što možemo da uradimo da ojačamo zdravlje našeg mozga je ulaganje u našu dugovečnost. Imati agilan um koji može da shvati razumevanje, zadržavanje, fokus i kreativnost će nam omogućiti da se osećamo mlađi i srećniji - ali sve ovo zavisi od toga koliko dobro brinete o sebi i upravljate svojim zdravljem. Čak i vaše navike u ishrani i piću mogu vam ostariti mozak ako niste pažljivi.

Kako starite, vaš mozak će se prirodno menjati tokom vremena. Ljudi mogu doživeti skupljanje mozga ili gubitak mase, promene u beloj materiji i manje neurotransmiterskih poruka sa manje delovanja dopamina, acetilholina, serotonina i norepinefrina. Ovo može dovesti do blagog gubitka pamćenja, problema sa učenjem novih veština i poteškoća u obavljanju više zadataka. Iako se ovaj stepen nuspojava starenja mozga generalno smatra normalnim, ozbiljnije ili ekstremnije neurološke promene vezane za uzrast mogu značiti početak kritičnijeg zdravstvenog stanja poput demencije ili čak Alchajmerove bolesti. Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na to koliko brzo vaš mozak stari, a jedan od glavnih faktora je vaša ishrana. U stvari, postoje neke uobičajene navike pijenja koje mogu uzrokovati da naš mozak stari brže nego što bi trebalo. Od preskakanja vode do odabira napitaka bogatih šećerom...

1 Preskačete zeleni čaj


U redu, dakle navika da ne pijete zeleni čaj zapravo ne može da ubrza vaš mozak da stari. Međutim, redovno pijenje zelenog čaja može dati odmor vašem ostarelom mozgu. Istraživanja pokazuju da je pijenje zelenog čaja povezano sa smanjenim rizikom od kognitivnih oštećenja kod osoba srednjih i poznijih godina. Utvrđeno je da poboljšava pamćenje i pažnju, kao i ukupnu funkciju mozga. Dakle, ne, preskakanje zelenog čaja neće naškoditi vašem mozgu, ali ćete propustiti mnoge kognitivne prednosti.



2 Pijete piće sa visokim sadržajem šećera

Iako je mozgu potrebna glukoza da bi funkcionisao, previše može da bude loša stvar, upozorava dr Tara Tomaino. Kako ona objašnjava, mnoge studije povezuju prekomernu potrošnju šećera sa kognitivnim oštećenjem. Ovo bi bilo posebno zabrinjavajuće za ljude sa dijabetesom - ali zašto bi to mogao biti slučaj? "Pošto bolest može izazvati ograničenje krvnih sudova, smanjujući količinu dotoka krvi u mozak", kaže Tomaino. Odustajanje od šećera je težak podvig, ali možete preduzeti male korake tako što ćete svoja uobičajena gazirana pića, sokove, čajeve i kašice zameniti nezaslađenim varijantama. Tomaino takođe predlaže da slatke napitke razblažite vodom ili postepeno smanjite količinu šećera koju sami dodajete.

3 Ne pijete dovoljno vode


Prema doktorki Ejmi Gudson, autorki Priručnika o sportskoj ishrani i članu stručnog medicinskog odbora, ako ne pijete dovoljno tečnosti ili ste dehidrirani, vaš mozak može brže da stari.
"Pre svega, dehidracija može da doprinese umoru i osećaju umora. Dakle, da biste pomogli da vaš um bude na oprezu, obavezno pijte adekvatnu vodu i tečnost tokom dana", kaže Gudson.

"Dehidracija takođe može da doprinese smanjenju mentalne oštrine, tako da je pijenje adekvatne vode i tečnosti neophodno da bi vaš mozak pravilno funkcionisao tokom dana."



4 Pijete puno kofeina


"Umerene količine kofeina su povezane sa sprečavanjem kognitivnog pada i smanjenjem rizika od razvoja Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, a može čak i da poboljša raspoloženje i koncentraciju", kaže dr Lisa Jang. "Međutim", kaže ona, "umerenost je ključna i previše kofeina može da izazove poremećaj spavanja kod nekih ljudi", što na redovnoj osnovi može dovesti do bržeg starenja ćelija. Takođe, kao i mnoge stvari, preterivanje može da šteti vašem mozgu. Jedno istraživanje je pokazalo da je velika konzumacija kafe, koja je iznad 6 šoljica dnevno, povezana sa povećanim rizikom od demencije.

Коментари