Nutricionista otkrio koji je ubedljivo najgori sastojak za nadut stomak: "Pojavljuje se u svemu"

 


Nadut stomak može da bude veoma neprijatan - i iskreno, dosadan. Obično je nadut zbog gasova ili probavnih smetnji. Postoji mnogo uzroka zbog kojih vaš stomak može da postane naduven, kao što je sindrom razdražljivih creva, pa čak i menstruacija. Vaše navike pijenja i ishrane takođe mogu da igraju važnu ulogu u tome što se nadimate.

Srećom, naduti stomak može da nestane, a postoje metode koje pomažu u smanjenju nelagodnosti i uklanjanju neželjenog pritiska iz tela. Uvek ima hrane i pića za konzumiranje kako bi se izbeglo nadimanje. Doktorka Moli Himbri kaže da su najgora hrana za naduven stomak polioli. "Vrsta namirnica koje treba izbegavati ako imate naduven stomak su hrana ili pića koja sadrže dodate alkoholne šećere ili 'poliole'", kaže Himbri. Polioli uključuju alkoholne šećere kao što su manitol, ksilitol, maltitol i sorbitol. Alkoholnii šećeri su nižekalorične alternative šećeru koje dovode do gasova u stomaku, nadimanja i dijareje kada se konzumiraju u prevelikim količinama.

Rezultati istraživanja pokazuju da postoji veza između poliola i malapsorpcije – poteškoća u varenju ili apsorpciji hranljivih materija iz hrane. Dokazano je da malapsorpcija poliola varira od osobe do osobe. Međutim, generalno, to se dešava na način koji zavisi od doze, što znači da ako se promeni doza leka, efekti će se takođe promeniti. Malapsorpcija se povećava kada se polioli konzumiraju u kombinaciji sa drugim ugljenim hidratima.
Istraživanje je takođe sugerisalo da polioli, kada se konzumiraju kod zdravih dobrovoljaca i pacijenata sa sindromom razdražljivih creva, mogu izazvati gastrointestinalne simptome zavisne od doze kao što su nadimanje, nelagodnost u stomaku i laksativni efekti. Iako je malapsorpcija verovatno razlog za neke od simptoma, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir, kao što su tip unetog poliola, obrazac potrošnje i sposobnost debelog creva da reapsorbuje vodu. Kada je u pitanju smanjenje unosa poliola, možda ne znate na šta da pazite. Polioli se pojavljuju u mnogim namirnicama, a možda i u nekima u kojima ne biste očekivali da ih ima.
"Ovi sastojci se pojavljuju u svemu, od žvakaćih guma bez šećera, do bombona sa nižim šećerom, granola pločica, laganih voćnih namaza ili sladoleda sa smanjenim kalorijama", kaže Hembri. Možete ih naći i u određenom voću i povrću, kao što su jabuke, karfiol, celer, pečurke, trešnje i avokado. "Prag konzumiranja šećera koji izaziva ove simptome je individualizovan, tako da je važno da se udaljite što je dalje moguće od ovih sastojaka ako aktivno doživljavate nadutost", kaže Hembri.

Коментари