Naučnici su otkrili šta dovodi do propadanja mišića: Dovoljan je jedan suplement da sprečite zdravstvene posledice



Gubitak mišića kako starite može da bude nezgodan, da ne spominjemo opasan. Pored činjenice da može otežati hvatanje u koštac sa svakodnevnim zadacima, takođe može povećati verovatnoću da biste mogli da pretrpite povredu, kažu rezultati studije obavljene na Harvardu. Da biste sprečili da to potencijalno bude problem sa kojim biste se morali suočiti pre ili kasnije, želite da budete sigurni da unosite prave vitamine u svoju ishranu ili putem suplemenata. Kako je pokazalo novo istraživanje, nedostatak vitamina D može dovesti do gubitka mišića kako starite.

Studija je uključivala 3.205 odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su imale 50 godina ili više. Na početku studije, učesnici još nisu izgubili mišiće zbog starenja. Međutim, nakon četiri godine, oni kojima je nedostajao vitamin D imali su 70 odsto veću verovatnoću da će patiti od gubitka mišića. Osim toga, kada su faktori uzeti u obzir – kao što su ko je uzimao suplemente vitamina D i ko je imao osteoporozu – rizik za one sa nedostatkom vitamina D na početku studije porastao je na 78 odsto u poređenju sa onima koji su uzimali dovoljno vitamina D. "Neophodno je objasniti ljudima da rizikuju da izgube snagu mišića ako ne dobiju dovoljno vitamina D", rekao je koautor studije Tijago da Silva Aleksandre, profesor gerontologije na Federalnom univerzitetu u Sao Karlosu, u saopštenju za javnost.

"Moraju da se izlažu suncu, da jedu hranu bogatu vitaminom D ili da uzimaju suplemente, i da rade vežbe otpora kako bi održali snagu mišića." "Ova studija pomaže da se razjasni još jedan razlog zašto je vitamin D toliko važan za telo", kaže dr Jakob Haskalovici. "Svi treba da obratimo veliku pažnju na nivoe vitamina D kako starimo, jer vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju i mišića. Kada izgubimo snagu ili mišićnu masu, možemo lakše da padnemo, lakše i ozbiljnije se povredimo i sporije ozdravimo nego ranije. Kao što studija pominje, unos vitamina D i redovna vežba su zaista važni." Kada je u pitanju količina vitamina D koja bi vam mogla biti potrebna, dr Haskalovici objašnjava: "Za većinu odraslih, 600 IU dnevno je otprilike tačna količina. Ako imate 71 ili više godina, ciljajte na bliže 800 IU dnevno. možda imate jedinstvene potrebe, lekar ili nutricionista vam mogu dati konkretnije smernice." "Važno je da ne prelazite 4.000 IU dnevno, jer previše vitamina D može doprineti mučnini, povraćanju, kamenu u bubregu, oštećenju srca i kanceru", dodaje dr Haskalovici. "Kada se vitamin D nakuplja tokom vremena, to može dovesti do toksičnosti povezane sa kalcijumom." Iako dr Haskalovici kaže da je "ovo relativno retko", "može se sprečiti ciljanjem na manje od 1.000 IU dnevno iz svih kombinovanih izvora".

Коментари