Naučnici su otkrili koje piće dovodi do gubitka kose

Gubitak kose pogađa mnoge ljude širom sveta. Ali iako je ovo stanje izuzetno često, može dovesti do mnogih frustracija. Da, možete isprobati različite tretmane da usporite proces, ili kupiti kozmetiku da biste prikrili sam gubitak, ali na kraju, gubitak kose može biti teško kontrolisati. A sada, istraživači su kroz novu studiju otkrili da konzumiranje napitaka zaslađenih šećerom zapravo može povećati rizik od gubitka kose kod muškaraca.

Klinika Mejo navodi da postoji niz mogućih uzroka gubitka kose, kao što su genetika, određeni lekovi, zdravstvene komplikacije, hormonalne promene i stres. Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, androgena alopecija je jedan od najčešćih tipova gubitka kose koji je – iako utiče i na žene i na muškarce – istaknutiji problem kod muškaraca; oko 30 miliona žena u Sjedinjenim Državama u poređenju sa 50 miliona muškaraca. Međutim, novo istraživanje otkriva da su istraživači možda uočili moguću vezu između ispijanja napitaka zaslađenih šećerom - poput gaziranih pića, sokova sa dodatkom šećera, sportskih pića i slatkih napitaka od kafe - i gubitka kose, posebno kod mladih muškaraca.


Objavljeni 1. januara 2023. godine, rezultati ove nove studije potvrdili su da, zapravo, postoji moguća veza između veće konzumacije napitaka zaslađenih šećerom i gubitka kose kod mladih muškaraca. Istraživači su pregledali rezultate ankete koje su sproveli na 1028 odraslih Kineza iz 31 različite provincije, svi starosti između 18 i 45 godina. Od ovih učesnika, skoro polovina (459) je izjavila da su pili pića zaslađena šećerom više od jednom dnevno, dok je oko 25 odsto njih pilo ove napitke između četiri i sedam puta nedeljno. Takođe, 18,5 odsto ih je konzumiralo samo jednom do tri puta nedeljno, a oko 10 odsto je izjavilo da u poslednjih mesec dana uopšte nije konzumiralo napitke zaslađene šećerom. Nakon procene ovih rezultata, istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali veću potrošnju napitaka zaslađenih šećerom imali veći rizik od gubitka kose.

Kako su slatka pića povezana sa gubitkom kose?


Kada je u pitanju povezanost ispijanja napitaka zaslađenih šećerom i povećanog rizika od gubitka kose, procenjuju se direktni i indirektni efekti. Direktni efekti napitaka zaslađenih šećerom na rizik od gubitka kose kod muškaraca uključuju izuzetno visok nivo dodatog šećera. Prema studiji, veće količine šećera mogu dovesti do viših koncentracija glukoze u serumu, što može stvoriti preaktivan poliolni put. Ovaj put je poznat kao mesto gde se glukoza pretvara u fruktozu, ali ako je previše aktivan, to može dovesti do štetnih uticaja na vaše zdravlje i rizika od dijabetesa. Studija kaže da simptomi gubitka kose veoma upućuju na "preterano aktivan put poliola". Ali ovo nije prva studija koja otkriva vezu između visokog nivoa šećera i gubitka kose. Prema studiji iz 2017. godine, postoji veza između androgene alopecije i dijete sa visokim sadržajem šećera i holesterola. Kada je u pitanju više indirektnih veza, postoji nekoliko mogućnosti koje treba razmotriti. Kao prvo, studija pominje da se velika potrošnja šećera često može javiti uz ishranu sa visokim sadržajem masti, što može biti povezano i sa gubitkom kose. Ne samo to, već možda postoji veza između emocionalnih efekata konzumiranja visokog šećera i gubitka kose. Na primer, studija citira istraživanje koje kaže da konzumacija šećera može dovesti do emocionalnih problema i da oni posebno mogu povećati rizik od depresije kod osobe. I prema istraživačima, ovi emocionalni problemi mogu dovesti do povećanog rizika od gubitka kose.

Ipak, na kraju krajeva, nalazi ove studije možda neće biti dovoljni da još uvek bacite sve svoje sokove. Međutim, ovi rezultati vam mogu pomoći da odlučite da li možete imati koristi od ograničavanja količine šećera koju konzumirate na nedeljnoj bazi. Ako svakodnevno pijete sokove i primetite problem sa gubitkom kose, smanjenje unosa može biti korisno za početak.

Коментари