Često vam se jede sladoled, čokolada, gumene bombone? Postoje zdrave zamene za to



Pokušaj da izgubite težinu dok imate poriv za slatkišima može da učini stvari neverovatno izazovnim. Ako osećate da vaša žudnja za slatkim poslasticama narušava vaš napredak, niste sami.

"Ova žudnja za svakodnevnim unosom šećera je najčešća borba među mojim klijentima. Ali možete (i trebalo bi) da uključite desert kao deo zdravog puta mršavljenja ako želite da stvorite održiv način života. Međutim , zamena hranljivijim, prirodno niskokaloričnijim opcijama i dalje može da zadovolji tu žudnju za desertom, a istovremeno vas pokreće u pravom smeru", kaže doktorka Laura Burak.
Svakodnevno uživanje u nečemu slatkom nije nešto čega bi se trebalo lišiti, sve dok se odlučite za nešto što odgovara vašem planu zdrave ishrane.

"Umesto da o ovim opcijama razmišljate kao o desertu ili poslastici, bilo koja od njih može jednostavno da bude užina koja zadovoljava sladokusce i pruža zadovoljstvo između obroka. Većina ovih opcija sadrži proteine, tako da se mogu smatrati samo još jednom zdravom užinom", objašnjava dr Burak.

Zamenite sladoled grčkim jogurtom sa voćem i orasima


Kada se pojavi želja za sladoledom, imamo zdravu alternativu koja je i dalje ukusna i koja obavlja posao. Doktorka Burak preporučuje da odbacite kutiju sa sladoledom i odlučite se za grčki jogurt preliven orašastim plodovima i voćem. Ova slatka, zasitna poslastica je iznenađujuće hranljiva.

Zamenite gumene bombone sa urmama punjenim puterom od kikirikija


Ako volite da uživate u gumenim bombonima, doktorka Burak ima ukusnu alternativu kojom ćete verovatno biti opsednuti. Uzmite urme i premažite ih hrskavim od kikirikija. "Žvakava kombinacija koja je tako zasitna i ukusna", kaže ona. Urme su prepune antioksidanata i vlakana, što ih čini veoma zdravim izborom za uživanje za desert ili užinu. Vlakna podstiču sitost, što zauzvrat može pomoći u vašim naporima da izgubite težinu.

Zamenite mlečnu čokoladu crnom čokoladom


Kada vam treba samo nešto malo da zadovoljite potrebu za slatkim, uzmite red tamne čokolade!

"Ovo je tako kliše koji dolazi od dijetetičara, ali mi zaista volimo crnu čokoladu kao zdravu poslasticu, tako da ako težite da posegnete za mlečnom čokoladom, pokušajte da izaberete brend sa najmanje 70 odsto kakaa za manje dodatog šećera i malo antioksidanata. Uzmite komadić posle obroka ili ga uparite sa orasima za užinu“, kaže doktorka Burak.

Zamenite mlečni šejk za smuti

Na kraju, ali ne i najmanje važno, odbacite milkšejk i umesto toga napravite ukusan smuti!

Dodajte malo voća, zelenila i vanilin ili čokoladni proteinski prah, pomešajte i uživajte!

"Smuti je zdravija opcija koja čini da se osećate puni energije umesto da ste pospani nakon što ga popijete", kaže doktorka Burak.

Коментари