Ako počnete jutro sa ovom namirnicom, manje ćete jesti tokom dana: "Zagarantovano ćete smršati"

Kada želite da smršate, razvoj zdravih navika u ishrani je ključni deo jednačine. Mnogo je lakše održavati navedene navike tako što ćete imati spremne hranljive opcije hrane, zajedno sa odbacivanjem svih nezdravih iskušenja koja će vas skrenuti sa kursa. Doktorka Laura Burak navodi pet zdravih namirnica za brži gubitak težine koje uvek treba da imate u svom frižideru.

Prema mišljenju doktorke Burak, "jedna od prvih stvari koje treba da uradite da biste stvorili zdravije navike u ishrani je da nabavite šaku svežih, smrznutih i osnovnih namirnica iz ostave kako biste lakše birali obroke i užinu. Kada otvorite vrata frižidera, ako je zdravija hrana vizuelno ispred vas, mnogo je veća verovatnoća da ćete je zgrabiti."

Jaja


"Jedna od prvih stvari za kojom posežem kada poželim da napravim brzi obrok su jaja", kaže doktorka Burak.
Jaja možete koristiti za pripremanje zdravih obroka — od omleta do mafina sa jajima — bez obzira na doba dana. Ili razmislite o tvrdom kuvanju jaja i vraćanju istih u frižider za hranljivu užinu koju možete uzeti i uživati u njoj kad god želite. Jaja su odličan izbor za podršku vašim naporima za mršavljenje, a istraživanje to potvrđuje. Prema studiji iz 2014. godine, pojedinci koji su jeli jaja za doručak, za razliku od tost hleba, doživeli su povećanje sitosti i smanjenje telesne težine. Više istraživanja otkriva da pojedinci koji jedu jaja mogu iskusiti veću sitost i smanjenu glad.

Povrće

"Uvek držite nekoliko vegetarijanskih opcija frižideru da ih ubacite u tu kajganu ili da ih napravite kao prilog, kao deo salata ili koristite na mnogo drugih načina za stvaranje volumena i dodavanje hranljivih sastojaka vašoj ishrani", kaže doktorka Burak.
Postoji mnogo studija koje istražuju pozitivnu vezu između konzumiranja povrća i gubitka težine. Na primer, prema istraživanju objavljenom u magazinu Nutrients, prethodne studije pokazuju da povećanje unosa povrća može dovesti do gubitka težine i smanjenja rizika od dobijanja na težini ili gojaznosti.

Voće koje je u sezoni


Sledeći put kada poželite nešto slatko, trebalo bi da gricnete sezonsko voće umesto da posežete za artiklima iz ostave kao što su kolačići sa komadićima čokolade i drugim slatkišima. Studija objavljena u magazinu PLOS Medicine otkriva prednosti gubitka težine dodavanjem voća vašoj ishrani. Istraživanje je pokazalo da je povećanje potrošnje voća povezano sa gubitkom težine tokom perioda od četiri godine. Voće koje je dalo najviše koristi uključivalo je jabuke, bobice i kruške.

Kvalitetan preliv za salatu

"Dobar preliv za salatu ili za poboljšanje ukusa bilo kog jela je pravi način ka mršavljenju", kaže doktorka Burak. Mnogi gotovi prelivi za salatu su prepuni kalorija i masti, pa budite sigurni da odaberete kvalitetan ili napravite sopstveni preliv za salatu! Na primer, možete da sklonite nekoliko limuna u frižider da biste svom zelenilu dodali još malo kiselog ukusa.

Grickalice sa visokim sadržajem proteina


Doktorka Burak lično voli zalihe ukusnih grickalica sa visokim sadržajem proteina koje možete lako poneti sa sobom.

"Jogurt i sveži sir, kao i pakovanje humusa u koji možete umočiti povrće i dodati kao namaz sendvičima", kaže ona. Pored toga, razmislite o kupovini sira kao grickalice. Uživajte u njemu uz voće za ukusnu užinu koja ostavlja osećaj sitosti.

Коментари