4 vrste "zdravih" namirnica koje mogu da budu gore za organizam od slatkiša

Čini se kao da se milion različitih vrsta hrane danas prodaje kao "zdrava". Mnogi od ovih proizvoda imaju opipljive prednosti u načinu života i dolaze sa vitaminima, mineralima i drugim pozitivnim hranljivim sastojcima koji čine ogromnu razliku u vašoj ishrani. Druge namirnice pronalaze načine da smanje kalorije, so, šećer i masnoće, nudeći korisniju alternativu tradicionalnim verzijama. Možda nikada nećete pretpostaviti da su neke od ovih namirnica koje se prodaju kao "zdrave" zapravo gore za vas od slatkiša.

Imajući ovo na umu, evo sedam "zdravih" namirnica za koje dijetetičari kažu da mogu da budu gore za vaše zdravlje od slatkiša.


1 Suvo voće

Možda nikada niste pomislili da voće može biti gore za vas od slatkiša. Međutim, sušeno voće predstavlja niz problema, posebno u poređenju sa nečim poput tvrdih voćnih bombona. "Dok se voće generalno smatra zdravom hranom, sušeno voće je često bogato šećerom i kalorijama. Takođe je obično manje veličine, što olakšava da jedete više nego sveže voće, što može doprineti debljanju", objašnjava doktorka Trista Best. "Umesto da se okrenete sušenom voću, odlučite se za sveže voće koje je jednako zgodno kao i sušeno voće, kao što su jabuke, banane..." Nemojte se osećati kao da morate potpuno da odbacite sušeno voće. Samo se pobrinite da ga jedete umereno.

2 Granola

Kada pomislite na zdrava zrna, granola će vam verovatno pasti na pamet. Dok mnoge kompanije žele da ovu hranu smatrate zdravom alternativom drugim slatkim žitaricama za doručak, u mnogim vrstama granola koriste se razna ulja da vežu zrna zajedno koja se zatim zaslađuju šećerom. "Granola se često prodaje kao zdrava opcija, ali može biti bogata šećerom i nezdravim mastima", kaže Best. "Važno je pročitati etiketu i odabrati granolu koja ima manje šećera [koja je takođe] napravljena od celih žitarica i zdravih masti."


3 Proteinske čokolade

Proteinske čokoladice su našle svoju nišu među ljudima koji misle na zdravlje, delimično zahvaljujući njihovim reklamnim kampanjama koje sadrže slike penjača i sportista. Iako mnogi veruju da prikladan način života i proteinske čokoladice idu ruku pod ruku, ipak nije baš tako. Kada okrenete pakovanje i pročitate sastav čokoladice, možda ćete biti šokirani kada vidite neverovatno visok procenat ugljenih hidrata i masti. "Proteinske čokoladice se često reklamiraju kao zdrava, pogodna užina, ali mnoge sorte sadrže mnogo šećera i kalorija", objašnjava Best. "Važno je odabrati proteinske čokoladice koje imaju manji sadržaj šećera."

4 Nisko-masni preliv za salatu

Salata se retko pominje u istom dahu kao i slatkiši, posebno kada se govori o zdravoj ishrani. Ono što ide uz salatu čini svet razlika, ali nažalost, mnogi prelivi za salatu sa niskim sadržajem masti stvaraju razliku u ukusu salate zbog visokog procenta šećera i niskog kvaliteta masti. "Obično je glavni sastojak biljno ulje", kaže doktor Mekdonald. "Prelivi sadrže velike količine omega 6 masnih kiselina koje mogu dovesti do hronične upale u telu. Gotovo uvek prelivi sadrže velike količine šećera."

Morate li zauvek da izbegavate ovu "zdravu" hranu koja je zapravo nezdrava?

Ako se pitate da li sve ovo znači da više nikada nećete moći da uživate u jedenju ovih namirnica da biste vodili zdrav način života - razmislite ponovo. To nije slučaj. Kada je u pitanju razumevanje kako napraviti najpametnije, najzdravije izbore za svoju ishranu, Best nas podseća na ono što je najvažnije u široj perspektivi. "Važno je zapamtiti da nijedna hrana nije potpuno 'zdrava' ili potpuno 'nezdrava' sama po sebi", kaže ona. "Ukupna ravnoteža vaše ishrane je najvažnija." "U redu je povremeno uživati u ovoj vrsti hrane, ali ona ne bi trebalo da bude redovan deo vaše ishrane", dodaje Best. "Umesto toga, pokušajte da u svoje obroke i grickalice uključite raznovrsnu hranu bogatu hranljivim materijama, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i nemasni proteini."

Коментари