4 vrste zdrave hrane, koja može da postane otrovna ako ne pazite: "Ključan je način pripreme i umerenost"

Ne može se poreći da ako želite da živite dug i zdrav život, usvajanje zdrave ishrane je ključno. Na kraju krajeva, studije su pokazale da zdrava ishrana i kvalitetni obrasci ishrane mogu značajno smanjiti rizik od prerane smrtnosti. Ali, kao i većina stvari u životu, postoji caka. Pod odgovarajućim okolnostima, čak i neke od namirnica koje smatramo zdravima mogu postati potencijalno opasne ako ih jedete previše ili ako nisu pravilno pripremljene.

Ali koja zdrava hrana može potencijalno predstavljati toksičnu pretnju i koji je najbolji način da budete sigurni da jedete samo hranu koja je bezbedna za konzumiranje? I kako i zašto se to uopšte dešava? "Postoji nekoliko razloga zašto bi nam hrana za koju možda mislimo da je dobra za nas zapravo mogla naštetiti", kaže doktorka Bet Mekembl. "Uobičajeni uzroci su nedijagnostikovane ili neprepoznate alergije na hranu, hrana koja se pokvarila ili nije pravilno kuvana, ili hrana koja je bezbedna samo ako se jede na određeni način. Ako ste trudni ili imunokompromitovani, možda ste podložniji infekcijama, tako da postoji mnogo namirnica koje ne biste trebali jesti, a koje bi inače bile relativno bezbedne." Nastavite da čitate da biste saznali koja zdrava hrana ponekad može da dovede do toksičnih ili čak fatalnih posledica, i kako da nastavite da uživate u njima bezbedno.

1 Braon pirinač


Braon pirinač se može smatrati bogatim hranljivim sastojcima, ali ova osnovna namirnica iz ostave punjena vlaknima može takođe da sadrži neorganski arsen. Dosledno izlaganje arsenu može povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, kao i raka kože, bešike i jetre. "Hrana koja sadrži braon pirinač može zaista da poveća koncentraciju arsena, pošto se arsen nakuplja u inače zdravim, vlaknima i spoljašnjim slojevima žitarica bogatim antioksidansima", kaže doktor Lakatos Šame. "Ovi slojevi se uklanjaju sa belog pirinča tokom obrade, tako da braon pirinač u proseku ima 80 odsto više neorganskog arsena od belog pirinča. "Arsen se nalazi u žitaricama od pirinča, testenini od pirinča, kolačima od pirinča i pirinčanim pićima", dodaju lekar. Ključ za konzumiranje ovog braon pirinča i proizvoda na njegovoj bazi bez brige je da jednostavno vodite računa o tome koliko konzumirate i da ga jedete umereno.

2 Nepasterizovani sir

Nepasterizovani sir može biti potencijalno toksičan jer bez sterilizacije koju obezbeđuje pasterizacija, vaš sir može biti petrijeva posuda za bolesti i bakterije koje se prenose hranom sa potencijalno ozbiljnim posledicama. "Najveće opasnosti su listerija i kampilobakterioza", kaže doktor Tobi Amidor. Prema lekarima, kampilobakterioza je "najčešći bakterijski uzrok dijareje u Sjedinjenim Državama" i pogađa 1,5 miliona ljudi u SAD svake godine. Iako je nepoželjna dijagnoza koja je istorijski donela neke smrtne slučajeve, rizik od smrtnosti je daleko veći u slučajevima listerije, za koju lekari veruju da je treći vodeći uzrok trovanja hranom i smrti uzrokovanih bolestima u SAD.

3 Kokice iz mikrotalasne


Iako vas same kokice neće dovesti u opasnu poziciju, hemikalije u nelepljivom sloju koji oblaže unutrašnjost kesa kokica za mikrotalasnu pećnicu mogu se manifestovati na toksične načine koji mogu povećati rizik od raka. Dok se kokice kuvaju u mikrotalasnoj pećnici, obloga kese se raspada na način koji može da kontaminira slana zrna unutra. "Želite da izbegavate kese za mikrotalasnu pećnicu", kaže
doktor Lakatos Šame. "Skoro sve kese za kokice u mikrotalasnoj pećnici su obložene perfluorooktanskom kiselinom (PFOA), koja je ista toksična hemikalija koja se nalazi u teflonskim loncima i tiganjima. Naziva se hemikalijom zauvek jer ostaje u telu veoma dugo. To je endokrini poremećaj i može ugroziti plodnost. EPA navodi PFOA kao kancerogen. PFOA je povezan sa rakom jetre, bubrega, dojke, prostate, štitne žlezde, bešike i jajnika."

4 Koštunjavo voće

Trešnje i drugo koštičavo voće kao što su breskve, kajsije i šljive mogu biti potencijalno toksične jer nose cijanogena jedinjenja koja vaše telo može pretvoriti u otrovni cijanovodonik. U zavisnosti od toga koliko jedete, oni mogu proizvesti do skoro 1 mg cijanovodonika u vašem telu. Međutim, rizik od toksičnosti cijanida nastaje zbog konzumiranja koštica, a potrebno je dosta da se dostigne taj nivo. Dakle, šanse da podlegnete trovanju cijanidom su relativno male osim ako se ne potrudite da žvaćete i progutate tri do 9 koštica trešanja, što definitivno ne preporučujemo.

Kako ostati bezbedan

"Uz bilo šta što unosimo ili čemu smo izloženi, važno je zapamtiti da je doza ta koja stvara otrov", savetuje doktor Manaker. "Za mnoge od ovih primera, toksičnost može biti zabrinjavajuća ako osoba jede velike količine - ne malo." "Toksičnost hrane je često rezultat nepravilne pripreme ili rukovanja", dodaje doktor Mekembel. "Bakterije se brže množe između 40 stepeni celzijusa i 140 stepeni. Zato je važno da svoju krompir salatu ohladite i kuvate meso; hladnu hranu držite hladnom, a toplu toplom.“

Коментари